‘Later als ik groot ben dan ga ik toch op de camping werken’

Brandon (16) haalt dit jaar diverse praktijk- en branchecertificaten op het Gentiaan College en stroomt vanaf de zomer uit met een dienstverband!

Solliciteren

Al vanaf dat Brandon een jaar of vier was hielp hij mee op ‘de camping in Zeewolde’. Op deze camping had zijn familie een vaste staplaats. Brandon was niet binnen te houden, hielp mee met de stoere ‘groen’ mannen, mocht mee op de grasmachine of hielp met het harken van het blad.

Toen Brandon in de brugklas zat van het Gentiaan College (destijds de Ambelt) was het nog steeds erg lastig om binnen te blijven. Als het boek open moest dan was Brandon 'm vaak gevlogen. Regelmatig ging er een telefoontje naar opa en oma dat Brandon kwijt was. Uiteindelijk lukte het om met Brandon af te spreken dat hij bij een bepaalde boom zou wachten als hij wegliep of boos was, zo wisten ze in ieder geval waar hij was.

Als het regende waren zijn docenten gerustgesteld, dan was Brandon in ieder geval in het gebouw.

Dat werken uit het boek, dat werd het niet. Brandon bloeide helemaal op in de keuken, tijdens praktijklessen groen en bij de groepsstage. Praktijkdocenten hadden deze vrolijke jongen er erg graag bij, want werken dat kan hij! Met zijn speelse humor wist hij de docenten uit te dagen, hij verstopte spulletjes of deed alsof er een virus in de computer zat. Speels maar nooit gemeen. En als hij dan toch dat boek moest opengooien zuchtte en steunde hij en zei hij steeds ‘hoezo moet dit, ik ga later toch gewoon op de camping werken'.

Na zijn eerste externe stage bij een hovenier mocht hij de stap maken richting ‘de camping'. De stage daar is opgebouwd van één naar vier dagen per week als assistent groenvoorziening. Ineens kreeg Brandon interesse in theorie, want voor deze functie was een zaagdiploma wel echt van waarde. In samenwerking met PC bomen heeft Gentiaan College dit voor hem ingekocht en hij haalde het in één keer! Ook kreeg hij heftruck en reachtruck lessen aangeboden en ook dat certificaat heeft hij met vlag en wimpel gehaald! Ook de tractor theorie heeft hij inmiddels op zak, wat met zijn dyslexie echt enorm knap is!

Zijn oma heeft tijdens deze loopbaan mooi geparticipeerd. Zijn rots in de branding, die hem helpt waar nodig maar die hem altijd het vertrouwen heeft gegeven dat hij het zelf kan. Hij kookt regelmatig zijn eigen maaltijd, hij belt zelf voor zijn cursus en hij stemt af met zijn collega's.

Door corona raakte het onderwijs op school steeds meer naar de achtergrond, maar het stagebedrijf kreeg nog meer in de gaten hoe waardevol Brandon als werknemer is. Het stageboekje met leerdoelen, dagverslagen en evaluaties is nog praktisch leeg, maar de rugzak is gevuld vol met goede ervaringen. Zoals zijn werkbegeleider Pim zei: ’wij moeten het hebben van onze handjes’. En zo is het!

En nu... donderdag 24 juni.......een dag met een gouden randje. Brandon behaalt zijn Boris praktijkverklaring. Een landelijk erkend certificaat waarin MBO 1 en 2 competenties zijn behaald in de groenbranche. Wat zijn wij op school allemaal trots op hem! En oma heeft natuurlijk de vlag opgehangen! Geslaagd !

Vanaf 17 juli treedt Brandon in dienst van ‘de camping’ voor 36 uur per week. Daarnaast hebben we nog weten te regelen via de gemeente dat hij praktijklessen krijgt voor de tractor zodat hij ook dat rijbewijs kan gaan halen.

Met zijn golfkarretje rijdt hij de camping over, hij onderhoudt de tuintjes, maait het gras, werkt met de bosmaaier, doet kleine technische klussen en is een gezellig onderdeel van het team. Zijn werkbegeleider Pim probeert hem te verplichten om 2x in de week uit te slapen, en dat is moeilijk kan ik je vertellen.

Brandon, jongen wat ben ik trots. School is mooi geweest. We accepteren nu volledig dat jij ‘bij die boom’ gaat staan, maar dan in Zeewolde. Werken in het groen dat is wat bij je past, en van die bomen wordt toch uiteindelijk ook papier gemaakt? Daar kunnen anderen dan weer lekker in lezen. Het ga je goed en laat nog eens horen hoe het met je gaat!

Janneke de Vrught, Trajectbegeleider Gentiaan College

Naturistencamping Nederland Flevo Natuur 36

Kan ik je ergens mee helpen?