Naturisten Verhalen

Ze zijn te leuk om niet te delen! Wat kwamen er veel verhalen binnen over jouw eerste keer bloot! We wilden ze allemaal wel plaatsen in PUUR Magazine, maar dan werd het magazine wel heel erg dik! Daarom lees je hier alle verhalen die zijn binnengekomen! Bedankt voor alle inzendingen. Ontdek hieronder alle nudisten verhalen over de eerste keer bloot.

Creëer eigen naturisten verhalen en reserveer een vakantie bij Naturistencamping Flevo Natuur.

Boek je vakantie

Naturistenverhaal 1: "Wij verstoppen ons lichaam nooit meer"

Eerste Kennismaking met Naturisme

"Van de allereerste keer bloot kan ik me niets herinneren. Ik kan me echter voorstellen dat men toen vaststelde dat mijn vader een stamhouder gekregen had.

Eerste Stap naar Samen Naturisme

Jaren, vele jaren later kreeg ik een vriendin die net als ik het prettig vond om als het warm genoeg was te besparen op het wasgoed. Dat ging probleemloos daar we erg hoog woonden en er zich geen andere hoogbouw in de onmiddellijke nabijheid bevond. Zo hebben we samen ook menig uurtje op ons dakterras kunnen verpozen. Zonder het schuren van vochtig wordende kleding bij het transpireren en zonder de vervelende druk van elastiek op de huid vroegen we ons af of dit niet de manier was om samen de vakanties door te brengen. Toch beseften we ons wel dat er nog iets meer bij kwam kijken op het moment dat je je geheel zonder kleren onder de mensen begeeft. Zelf opperde ik nog iets als angst om een opstandige mannelijkheid. Met enig sadistisch genoegen leek mijn vriendin dat nu juist wel aardig als ik met het schaamrood op de kaken naar een handdoek zou moeten grijpen.

Oriëntatie op Naturisme

We kochten boeken en oriënteerden ons op het internet. Vooraleerst zochten we meer naar algemene zaken en welke gedragsregels er waren. Al snel merkten we dat er ook een onbegrijpelijk taboe rust op nudisme en het naturisme, kortweg men spreekt niet zo openlijk over blootlopen. Hoe dan een goede locatie te vinden waar we onze eerste blote vakantie zouden kunnen doorbrengen?

Vakantiewensen en de Keuze voor Flevo-Natuur

We hadden nogal wat noten op onze zang. Hoewel zang? Met mijn zangkunsten krijg ik in ‘no time’ elke zaal leeg. Mijn vriendin wilde absoluut niet gaan kamperen, een tent leek haar helemaal niets. Hoewel ik het vroeger tijdens de weekenden wel veel gedaan had leek mij, nu meer op leeftijd gekomen, het in een tentje kruipen ook niet erg aantrekkelijk. Een huisje dus. Maar ik wilde ook vakantie dus niet elke dag zelf voor de maaltijden zorgen en toch lekkere verse broodjes bij het ontbijt. Het leek ons dat je niet op een bloot vakantie gaat om je tekens weer aan te kleden om ergens te gaan eten of broodjes en beleg te halen. Een goed restaurant, een terras voor een kopje koffie en eventueel een snackbar, een winkeltje voor de broodjes, beleg en wat te knabbelen ’s avonds stelden we dus als voorwaarden. Evenals een zwembad en niet te vergeten rust en vriendelijke mensen. Dit alles vonden we volgens de internetsite bij Flevo-Natuur. We gingen het proberen!

Eerste Blote Stap

Huisje uitgezocht, vakantie geregeld en koffers pakken toen de tijd daar was. Dat laatste was in tegenstelling tot andere vakanties lekker makkelijk, er hoefde weinig meer mee dan een tandenborstel en een kam. Ineens waren we op een naturisten camping! Alle overtollige kleding kon vooralsnog in de kast en het moment van de waarheid brak aan. Ik moet bekennen dat ik best wel nerveus was toen ik voor het eerst de deur van ons chalet verliet en ik voelde de hand van mijn vriendin in mijn hand trillen. Gelukkig hadden we onze hygiëne handdoeken bij ons zodat we ons nog beetje konden verstoppen voor het geval dat.

Een Nieuwe Wereld van Vrijheid

Maar dat moment kwam niet. Nooit. Onze buren groetten ons vriendelijk toen we voorbij liepen en het eerste gevoel was er een van vrijheid. Geen knellende kleding, geen elastiek om je middel en niemand beoordeelt je op wat je aan hebt. De zon en de wind bereiken elke plek van je lichaam en iedereen ziet alles maar kijkt niet. Naar ons gevoel vielen we slechts om een reden op. Veel mensen waren blijkbaar echte zonaanbidders en derhalve een lopende reclame voor zonnebanken en dergelijken. Wij staken daar nogal bleek tegen af. We waren echter tot onze geruststelling niet de enigen. Zo naderden we het levendige centrum van de camping met het restaurant, de zwembaden en de sauna’s. Iedereen leek ons te groeten. Alle mensen waren bloot net als wij. Vrolijk spelende kinderen verlevendigden de omgeving en we namen plaats op het terras voor een klein hapje en een drankje. Het was alsof we hier altijd al geweest waren en mijn vriendin en ik keken elkaar aan met een blik van ’waarom hebben dit niet eerder gedaan?’ Dit gevoel behielden we de gehele vakantie en we hebben het inmiddels al vaker herhaald."

Geschreven door Frans.

Naturistenverhaal 2: "Het begon met een kopje koffie op Flevo-Natuur"

"Mijn allereerste keer dat we op Flevo-Natuur kwamen is iets meer dan 30 jaar terug. Ik was een jaar of 21 en was werkzaam in een supermarkt in Noord-Holland. We deden nog weleens zonnen op strand en aangewezen strandjes, maar meer dan dat niet. Totdat een collega van mijn man ons uitnodigde voor een gezellig bakje koffie. In eerste instantie leek het me niets, stel je voor dat ik een bekende tegen zou komen. Volgens mijn man zou dat wel mee vallen. Wat onwennig deed ik mijn kleding uit op de parkeerplaats en we liepen zo het terrein op. Nog een beetje met rode wangen, want het was wel spannend. Na een klein stukje lopen hoorde ik mijn naam, ohh jee daar heb je het al dacht ik. En ja hoor, heey Coby jij ook hier, dit was een klant van de supermarkt waar ik werkte. Klein praatje gemaakt en nog tegen mijn man gezegd, nou die ziet mij ook niet meer normaal achter de kassa zitten. Voor we bij het chalet van mijn man zijn collega waren, kwamen we nog een bekende tegen. We hebben een hele gezellige dag gehad. Sindsdien kwamen we met de caravan, en ondertussen onze kinderen, in het voor- of najaar op de camping. In het hoogseizoen gingen we naar het buitenland, totdat de kinderen niet meer meegingen op vakantie en wij voor een seizoen op Flevo-Natuur kwamen te staan. Dat beviel zo goed, elk weekend een mini vakantie,zodra je de poort doorkwam voelde je de rust. Inmiddels hebben we een stacaravan en zijn we hier te vinden op onze vrije dagen. Onze kinderen komen nog gezellig op bezoek en de kleinkinderen zwemmen hier heerlijk in het zwembad waar onze kinderen ook hebben gezwommen. Het circus is een jaarlijks familiedagje geworden."

Geschreven door Coby.

Naturistenverhaal 3: "Waar een bezoekje aan de sauna wel niet toe leidt"

"De eerste keer bloot was ongeveer 3 jaar geleden. Mijn vrouw had entree bonnen van de Veluwse Bron, het was mooi weer in die week en ze zei, kom we gaan morgen en ik zei neeeeeeee ik ga alleen op badkledingdag (ik ben nogal preuts opgegroeid). Uiteindelijk na veel aandringen van mijn vrouw ging ik toch mee. De afspraak was het even aan te kijken voor 10 minuten en als ik me er niet prettig bij zou voelen we weer weg zouden gaan. Mijn vrouw gooide meteen haar handdoek neer en ging in het zwembad en ik keek om me heen, heeeel veel naakte mensen. Ik deed voorzichtig de handdoek af en hoepla daar ging ik. Datzelfde jaar kwamen we terecht op Flevo-Natuur met onze camperbus. Wat een heerlijkheid, gewoon bloot! Ik merk dat ik nu thuis ook vaker bloot ben, ik voel me vrij en op Flevo-Natuur voel ik me geweldig! Ik ben nu 56 jaar en ik vraag me af, waarom ben ik niet eerder bloot gegaan! Ik ben mijn vrouw dankbaar dat ze de tijd heeft genomen om mij het naakt zijn te leren ontdekken..."

Geschreven door Bonno.

Naturistencamping Nederland Flevo Natuur Naturisme 22

Naturistenverhaal 4: "Iedereen heeft een monsieur Francois nodig"

Een Eerste Stap in Naturisme

"Iedereen heeft een monsieur Francois nodig. Die eerste keer naturistisch op reis, voor ons was het ongeveer 30 jaar geleden toen naturisme nog minder bespreekbaar was als nu. Natuurlijk liepen wij thuis wel naakt als het weer het toeliet en gingen we regelmatig naar de sauna, maar zo een volledige vakantie naakt naar een camping we wisten echt niet hoe dat zou zijn en het was eerlijk gezegd 30 jaar geleden wel een drempeltje waar we overheen moesten.

Aankomst op de Camping

Auto volgeladen met meer kinderen dan kleren en nachtelijke rit naar La grande cosse wat toen nog een naturistische camping was in de Camargue in Frankrijk . Zouden we die wilde paarden die daar nog rondlopen te zien krijgen? ... hoe zou het zijn om te slapen in zo een gehuurde stacaravan? ... gaan die mensen aan de receptie daar in hun blootje staan als we toekomen? ... zou iedereen daar echt de hele dag in zijn blote flikker lopen? ... er is een winkeltje op de camping ... waar steken we onze portemonnee? Zo van die nachtelijke overpeinzingen herkent u dat?

Eerste Ontmoeting met Naturisten

Op de receptie waren de eigenaars zomers gekleed, hartelijk en vriendelijk. “kom ik toon jullie je verblijf, volg me maar” zei hij in het Frans terwijl hij op een fietsje sprong. Wij erachter met de auto. Spelletje jeux de boules... iedereen bloot, volleyballende dames ... yep bloot, mannetje op fiets ... handdoekje tussen zadel en blote billen, iedereen naakt dus!

Kennismaking met de Vakantieplek

En dan sta je daar wat te draaien rond je verblijf voor de volgende twee weken, nette camping met schuin tegenover ons een piepklein caravannetje met aangelegd tuintje; palmboompjes, yuca’s, meloenen en geraniums je ziet duidelijk dat die mensen er hier hun thuis van gemaakt hebben. Moeten we nu eerst de auto leegmaken of is het nu de moment dat wij ... ? “Kom kindjes kleren uit, het is hier altijd goed weer en je mag hier in je blootje lopen!“ En daar stonden we met ons gezinnetje, klaar om over die drempel te stappen. “Votre première fois naturiste?“ groet een gebruind mannenhoofd boven het tuinhaagje van het caravannetje. “Oui monsieur.“ “Prends ton temps, à l'aise!”

Een Verrassende Ontmoeting

Auto leeg, geïnstalleerd in onze stacaravan, iedereen naakt, de kinderen die nog helemaal niet bezoedeld waren door een maatschappijbeeld ongegeneerd spelend en wij wat onwennig rondkijkend op ons handdoekje aan het tuintafeltje. Uit de caravan met tuintje stapt het gebruind mannenhoofd over de geraniums met een half Frans brood onder zijn oksel een fles wijn in één hand en een klomp kaas in de andere, ik weet nog dat ik toen dacht dat dit niet echt moeders mooiste zoon was en misschien wel de lelijkste man die ik ooit zag : kromgebogen, bochel, bruingebrand vel gelijk een zongedroogd tomaatje en slechts enkele tanden. Hij ploft zich op zijn handdoek mee aan onze tafel ... “Bonjour je suis Monsieur Francois.“ We dronken wijn, aten brood en kaas terwijl we praatten over naturisme, gelijkheid, vrijheid, het leven... en ook over zijn vrouw die drie jaar geleden stierf maar waar hij nog elke dag tegen sprak. We hebben monsieur Francois na die vakantie nooit teruggezien maar hij was veruit één van de mooiste mensen die we ooit ontmoetten ! We wensen iedere beginnende, verlegen of twijfelende naturist iemand die het makkelijker maakt om over die drempel te komen ... een eigen Monsieur Francois zeg maar. Als wij hierbij iemand kunnen helpen ... wees welkom bij deze."

Geschreven door Bart en Tachke.

Naturistenverhaal 5: "Je wordt geaccepteerd zoals je bent"

"Het is inmiddels weer een paar jaar geleden, mijn man was al eens in de sauna geweest en vond het heerlijk. Telkens vroeg hij of ik meeging maar het weerhield me telkens. Het idee om bloot te lopen dat iedereen maar liep te kijken naar je, nee niets voor mij. Maar ik wilde toch eigenlijk ook weten wat er nu zo super was om bloot te lopen, omdat mijn man toch iedere keer naar de sauna ging en zei dat ik het ook eens moest proberen. Op een gegeven moment zei ik dat ik mee ging, maar als ik me er niet prettig bij voelde of het idee had dat er van die mannetjes zaten te gluren dan zou ik weggaan. Zo afgesproken ging ik mee en spannend vond ik het wel. Heel voorzichtig mee naar binnen en de ochtendjas uitgedaan en nog om me heen kijken of niet iedereen zat te kijken. Maar NEE niemand keek ze zeiden gedag en een ieder ging zijn weg in de sauna. Al snel vond ik het toch ook wel prettig. En zo zijn we ook naar Flevo-Natuur gegaan voor dagrecreatie. Eenmaal de auto geparkeerd ging mijn man gelijk uit de kleren ik had nog zoiets van dat kan toch niet we zijn nog niet binnen. Nee dat mag\kan hier, dat had hij nagevraagd en zo ging ik ook vanaf het parkeerterrein bloot naar binnen. Het voelde eerst weer een beetje vreemd maar iedereen zei gedag en liep gewoon lekker rond in zijn blote billen. Ja het was ook echt heerlijk een hele dag op Flevo-Natuur te zijn. Lekker op het terras gezeten en weet je, NIEMAND zit naar een andere te kijken. Nee het maakt niet uit of je dik, dun bent of dat je een handicap hebt, je wordt geaccepteerd zoals je bent, echt geweldig om mee te maken. Zo zie je dat er hier een heel ander soort mensen komen dan die we meestal thuis tegen komen. Het zou toch mooi zijn als er overal meer mensen zijn met dezelfde mentaliteit als hier op Flevo-Natuur. In mei dit jaar hebben we voor het eerst een huisje gehuurd voor een weekje en nu in september hebben we hetzelfde huisje weer gehuurd voor 3 weken en dan komen we dit jaar nog een keertje voor een weekje. Ja het bloot lopen is mij dus goed bevallen en hoop hier nog vaker terug te komen."

Geschreven door Elly.

Naturistenverhaal 6: "Een fietsroute naar een blootstrand"

"Mijn eerste keer bloot. Jaren geleden reed ik altijd routes van de ANWB. Ik was op zoek naar een route bij Groningen. Toen zag ik dat daar een bloot strand was. Heb toen mijn tas gevuld en ben daar toen heen gereden. Toen ik aankwam was ik toch wel wat gespannen, maar heb wel door gezet. Toen ik op het stand arriveerde heb ik direct mij van kleding ontdaan en ben gaan zitten. Eerst even ingesmeerd en wat gegeten. Ik dacht dat ze me zouden aankijken, maar dat bleek niet zo te zijn. En dat was fijn .Na 15 minuten voelde ik me als een vis in het water. Heb later een vrouw ontmoet en haar vertelt dat ik wel eens naar een blootstrand ging. Dit was voor haar vreemd. We zijn toen eerst naar een sauna geweest, daarna zijn wij naar Flevo-Natuur gegaan. Ze vond het fijn om zo bloot te kamperen. Nu genieten we beide van het naturisme. We hebben samen een huis gekocht op de ruimte. We hebben dit helemaal omheind en kunnen heerlijk bloot genieten in eigen tuin. En natuurlijk van de blootcamping ‘s Ook zijn we al jaren lid van de nfn."

Geschreven door Bram en Anneke.

Naturistencamping Nederland Flevo Natuur Naturisme 3

Naturistenverhaal 7: "Bloot op het verkeerde strand"

"De Eerste Keer Bloot - Wat Telt als Eerste Keer?

Ja, wat is nou de eerste keer bloot en wanneer telt dat? Ik ben al vaker naar de sauna geweest en hoewel die stap voelde als een grote, ben ik echt al jaren fan van een dag sauna. Waar ik eerst pas rond een uur of vijf ging en alleen in de herfst en winter, anders was het nog te licht, ga ik nu liever zo vroeg mogelijk en pas laat in de avond naar huis. Dus bloot is niet meer vreemd. En was mijn Flevo-Natuur avontuur dan “mijn eerste keer bloot”? Ik vind van wel zo voelde het namelijk wel. Ik neem jullie graag mee in mijn verhaal hoe ik hier terecht kwam.

De Keuze voor Naturisme

Dit jaar zouden we naar Italië gaan, maar door de Corona besloten dit niet te doen. Wij gaan redelijk vaak naar Zeeland om te duiken en zo gingen we daar maar naartoe op vakantie. Vrienden van ons stonden daar ook en die gaan regelmatig naar naaktstranden en soms ook naar naturistencampings. Respect voor een iedereen die dat doet, maar nee dat is niets voor ons. “Ik ga toch geen haringen de grond in slaan in mijn blote kont” is dan het eerst wat mijn man zegt. Hoe zijn we dan toch op Flevo-Natuur beland?

Een Nieuwe Ervaring - De Eerste Keer op de Camping

Het begon dit jaar met het naaktstrand dat toch wel aantrekkelijk klonk zo rustig en lekker overal bruin worden. Nou gek jaar, dus laten we gek doen we gaan ook. Daar aangekomen lagen alle mensen nog gewoon met kleren aan, dus ik voelde mij alles behalve comfortabel om alles uit te doen. Toen zijn we maar veilig de duinen ingeklommen en daar op onze vrienden gewacht die later arriveerden en heel hard moesten lachen. Door de verkeerde aanduiding aan het begin van het strand waren we net niet ver genoeg gelopen en waren we dus nog niet echt bij het FKK gedeelte. Enfin we hebben een heerlijke dag gehad en het beviel ons uitstekend. Door de perfecte zomer waardoor we Italië in elk geval niet misten, hebben we dat een aantal keer gedaan. Zelfs onze oudste zoon van 16 ging mee. Voor hem was het zeker een 1e keer bloot verhaal.

De Eerste Keer op Flevo-Natuur

Aangestoken door dit heerlijke gevoel van vrijheid vonden wij dat we toch een keer zo’n camping moesten proberen. En eenmaal thuis en nog steeds een heeeele hete week hebben wij de camping geboekt na de eerste werkweek nog even in de vakantie stemming blijven leek ons een goed plan. Helaas lukte het niet voor een weekend, maar ach om te proberen dan maar 1 nacht. Maar poeh dat voelt toch echt als een eerste keer bloot hoor. Aankomen op de receptie en daar iemand binnen zien staan bloot. Ok uhm ja zo gaat dat dus hier echt alles bloot. Wij waren te vroeg en konden nog niet gelijk naar onze plek. "U kunt wel alvast de camping verkennen," werd gezegd. Zittend op het bankje alle papieren bekijkend leek ons dat geen goed idee, want doe je dat dan bloot?

Een Onderscheidende Ervaring

Ondertussen zagen we de blote mensen met vuilniszakken voorbij komen. Lopend, op de fiets, met de step, met een wikkelsjaal om en zo observeerde we alles van wat kan en mag of wat moet nu wel of niet we hadden geen idee. Het voelde allemaal nog wel erg vreemd. Op gegeven moment raken we aan de praat met mensen in de rij voor de receptie ook een man in kleren en zo bleek de man van ons plekje dus we konden naar onze plaats. Mijn man roept nog in de auto ik ga niet de luifel opzetten hoor in mijn blote kont. We rijden voorzichtig naar onze plek en zetten alles rustig neer. Ik moet naar de wc en loop daarheen en dacht nou kom op. En zo ging ik gekleed naar het toilet en kwam ik naakt ervan af.

Een Nieuwe Wereld - Eerste Keer in het Zwembad

Waarom voelt dat nou zo anders als in de sauna? Dat weet ik eigenlijk niet, maar het voelt absoluut als een eerste keer bloot. Alles is nieuw en spannend naar het zwembad lopen hoe gaan we dat doen iets om of naakt? Iets drinken op het terras zelfde dilemma. Al met al deden we alles toch maar gelijk bloot. Het was er immers ook het weer voor. Alleen in de ochtend bij het broodjes halen besluit ik toch maar een jurkje aan te trekken. In de winkel in mijn blootje vond ik niet zo’n prettig idee. De mensen die dit wel doen en daar rond lopen vind ik tegelijkertijd niet vreemd, maar voor mezelf een stap te ver, maar zo blijft er nog een “eerste keer bloot” over voor mijn lijstje haha. Uiteindelijk kan ik concluderen dat dit zeker niet de laatste keer bloot was, want ook al was het maar 1 nacht en dus erg kort en viel die ook nog eens in duigen door een enorme plensbui in de avond, waardoor het restaurant in de problemen kwam en ons eten niet gemaakt kon worden en we dus met stroopwafels en chips hebben gedineerd (er is blijkbaar een eerste keer voor alles;) hebben we besloten dat we dit zeker voor herhaling vatbaar vinden."

Geschreven door Tessa.

Naturistenverhaal 8: "Im Krankenhaus"

"Ich musste nicht lange überlegen, mein erstes Nackterlebnis hatte ich bereits vor 60 Jahren, allerdings nicht bei Flevonatuur, sondern im Krankenhaus. Denn ich bin tatsächlich bei meiner Geburt nackt auf die Welt gekommen. Man hat mich aber dann sehr schnell in Bekleidung gesteckt. Heutzutage freue ich mich jedes Jahr auf den Sommerurlaub in Flevonatuur. Das ist Urlaub in völliger Freiheit, einfach nur genießen und puures Leben."

Geschreven door Chris.

Naturistenverhaal 9: "Een blote schoonmoeder"

"Mijn eerste ervaring 34 jaar geleden bloot was op een camping in Kroatië met mijn schoonfamilie. Ik ging daar voor het eerst bloot en dat was een prettige ervaring. Waar ik wel even aan moest wennen toen was mijn blote schoonmoeder. Na een tijdje is dat ook goed gekomen en tot op heden ben ik blij dat ik mede door mijn blote schoonmoeder nog steeds van het naturisme kan genieten."

Geschreven door Cees.

Naturistenverhaal 10: "Voor ons gaat er niets boven blootrecreatie"

De Eerste Keer Naakt - Bij de "Put van Reef"

"Dat is alweer jaren geleden, zowat 34 jaar geleden, bij de “put van reef”. Langs de A58 nabij Gilze/Tilburg, in het gebied Wijkevoort. Een afgraving die enkele jaren later werd teruggegeven aan de natuur als broedgebied voor vogels. 34 jaar geleden leerde ik mijn huidige vrouw kennen, en zij had al enige ervaring met bloot recreëren. Omdat je destijds bij de afgraving bloot kon en mocht recreëren, zijn we daar samen naartoe gegaan.

De Eerste Stap in Bloot Recreëren

De eerste dag, nadat ik alle moed verzameld had, ging ik alleen. De eerste minuten waren best spannend, want stel je komt een bekende tegen of wat denken anderen als ze mij zien in mijn blootje. Thuis of de mensen met wie ik altijd omging waren voor zover ik wist geen blootlopers. Later kwam ik erachter dat er toch enkelen waren die dit ook deden maar waarmee ik er nooit openlijk over had gesproken tot die tijd.

De Onthulling van Naaktzijn

Ik had een strandlaken op de grond gelegd en na 15 minuten in mijn kleren aan de kant gezeten gehad te hebben op een wat beschutte plek werd het toch wel erg warm, het was dan ook volop zomer. Heel voorzichtig en schichtig ontdeed ik me van mijn kleren al zittend en legde ze op een hoopje om zo snel mogelijk op mijn buik te gaan liggen, want stel je eens voor dat iemand mijn piemel zou zien dacht ik toen. Het was me al wel opgevallen dat de aanwezige mensen niet op of neer keken naar hoe ik eruitzag. Het leek allemaal zo gewoon alsof het zo alle dagen normaal was dat je bloot liep. Mensen van alle leeftijden, jong en oud, met en zonder kinderen, liepen allemaal bloot rond of lagen op hun handdoek. Het zag er allemaal vredig en ontspannen uit, nou op dat moment voor mij dus toch nog niet.

Van Schroom naar Vrijheid

Maar helaas voor mij kon ik niet de hele dag op mijn buik blijven liggen. Ik zou levend verbranden, dus kwam er een moment dat ik eraan moest geloven om op mijn rug te gaan liggen. Na enkele minuten zo gelegen te hebben kwamen er mensen langs lopen, maar ik merkte dat ze me groetten en verder niet echt naar me keken. Alsof ze me daar al vaker gezien hadden. Na nog meer mensen gezien te hebben die ook geen aandacht aan me besteedden, liet ik wat schroom van me afvallen en durfde zowaar rechtop te gaan staan om rond te kijken over de afgraving. Het was best wel druk op het stuk naaktstrand.

Einde van een Tijdperk - Terug naar de Natuur

Na enkele jaren werd deze plas helaas gesloten voor recreatief gebruik en werd het teruggegeven aan de natuur met de bedoeling er een vogelbroedplaats van te maken. Nu, anno 2020, wil men dit gebied gaan betrekken bij een nieuw te realiseren industriegebied Wijkevoort. We moesten dus op zoek naar een andere plaats om te kunnen zonnen in ons blootje en kwamen terecht bij Engelenmeer en Flevo-Natuur.

Een Plek voor Naaktrecreatie - Flevo-Natuur

Op Flevo-Natuur komen we nu al ruim 30 jaar, 1 à 2 keer per jaar, een weekje vakantie vieren. We hebben het park zien uitgroeien tot wat het nu is, een naturistenpark waar je heerlijk kunt recreëren. Je kunt er een huisje huren/kopen of met je caravan, tent of camper een plaatsje huren voor een weekje of langer, tot zelfs een jaarplaats.

Het Hart van Brabant

Een jaartje geleden zijn we lid geworden van naturistenvereniging Hart van Brabant in Tilburg, wat ons erg goed bevalt. Ook hier treffen we mensen aan waarvan we vroeger niet wisten dat ze ook naakt recreëerden. Zo zie je maar, voor ons gaat er niets boven naaktrecreatie."

Geschreven door Ad.

Naturistenverhaal 11: "Dat bezoek was niet gepland…"

Thomas: "Vertel eens, Linda… Over je eerste keer in je blootje. Leuk, spannend, even wennen of meteen heel gewoon? Linda: Haha, gênant eerder… Het was in 1986. Jan en ik hadden een huis gekocht in Heerhugowaard en wat waren we er blij mee. Het was gebouwd in 1972, dus er was gelukkig al een aardig dichtbegroeide tuin; geen kale boel die je in het geval van nieuwbouw zelf moest beplanten. De buren links, rechts en tegenover ons hoorde je af en toe wel, maar je moest best wel moeite doen om een glimp van ze tussen de struiken en houten schuttingdelen op te vangen, indien je dat zou willen. Met het naturisme was ik eigenlijk nog nooit in aanraking gekomen. Jan wel in Frankrijk een keer, zei hij. En per ongeluk, verkeerde camping, als ik hem moest geloven, maar daar was geen enkel fotobewijs van, haha! Buren kon je wel zien vanuit ons slaapkamerraam boven en Jan meldde na een paar weken op een zonnige zaterdagmiddag enthousiast dat buurvrouw Annet, links van ons, gewoon topless in de tuin zat. Dat vond-ie buitengewoon interessant, ja ja, en hij probeerde me direct over te halen haar voorbeeld te volgen. Op dat moment, waarschijnlijk door mijn onbegrip en best preutse opvoeding, had ik daar totaal geen zin in. Mijn hoofd stond er gewoon niet naar en omdat Jan bleef zeuren en aandringen raakte ik geïrriteerd en kregen we zelfs woorden! De volgende ochtend vroeg, zondag , ging Jan tennissen. Hij was al een paar weken lid van de plaatselijke vereniging en vertelde vaak enthousiast over mensen die hij daar ontmoette. Ik bleef nog een half uurtje lekker soezen in bed. Toen ik opstond en het gordijn opende zag ik dat het zonnetje al stralend scheen en ja, buurvrouw Annet zat al weer pontificaal aan de koffie met alleen een bikinibroekje aan. Ik nam een douche en liep in mijn ochtendjas naar beneden om koffie te zetten. Met mijn kop koffie ging ik lekker in de tuinstoel zitten. Parasol open, maar al gauw bleek mijn badjas toch wel wat warm. Ik liep zachtjes door de tuin, gluurde en luisterde schijnheilig naar beide kanten en constateerde dat behalve Annet, die ik trouwens vanwege de schutting niet eens kon zien, er geen buren verder buiten zaten. Doodse stilte overal. Heerlijk! De uitgelezen kans dus om het dan ook maar eens te proberen; dus de zonnebrand van binnen gepakt en de badjas uit. Tuinstoel een beetje meer plat en even lekker genieten van de zon op mijn lijf. Ik bedacht me opeens dat het wel leuk zou zijn om Jan als hij straks terugkwam eens op deze manier te verrassen. Niks topless waar hij de vorige dag nog over zeurde, maar meteen mijn hele hebben en houwen open en bloot. Ik zou wel eens laten zien dat ik dit best durfde en dan ook duidelijk maakte dat IK degene was die bepaalde of ik daar wel of niet zin in had. Tja… het was warm en heel stil. En loom door het lekkere zonnetje viel ik in slaap. Gelukkig had ik me goed ingesmeerd tegen de zonnebrand, maar minder leuk was het dat ik een kwartier later niet hoorde dat Jan van het tennissen terugkwam en tegen drie clubgenoten zei: “Ha, er is al koffie gezet. Ik kijk even boven of Linda al toonbaar is. Lopen jullie maar vast door naar de tuin…”

Geschreven door Thomas.

Naturistenverhaal 12: "(Schoon)ouders verzwijgen naturistisch vakantieadres"

"Het verhaal van de eerste keer dat we met naturisme in contact kwamen gaat terug naar 1986. We waren dat jaar op 6 juni getrouwd en besloten om onze huwelijksreis in Spanje door te brengen op camping Estartit in L’ Estartit aan de Costa Brava. Mijn bruid had daar samen met haar ouders haar jeugd doorgebracht tijdens de vakanties, voor mij was het de eerste keer dat ik in Spanje zou komen. Mijn ouders waarmee ik reeds verschillende jaren niet meer samen mee op vakantie was geweest gingen ook naar Spanje. Ze hadden ons gezegd dat hun bestemming camping Relax was in Mont-Ras / Palafrugell, een kleine 40 kilometer van waar wij verbleven. Op de 2de dag van onze vakantie besloten wij om mijn ouders een bezoekje te brengen, dus de wegenkaart op schoot gingen we op weg. Toen we de camping gevonden hadden parkeerden we daar voor de poort en werden we aangesproken door een gezin die ons vroegen of we misschien wisten hoe laat de bus naar Palamos ging, vermits hun auto defect was en daar in een garage stond. Ik zei dat ik het ook niet wist omdat ik er voor het eerst kwam, toen ze ons vroegen waar wij vandaan kwamen zeiden ze ons dat zijzelf op de naturistencamping Relax-Nat stonden en dat dat er daar 2 dagen geleden een stel was aangekomen dat ook uit onze woonplaats kwam, zelfs de auto klopte en ook het hondje was erbij?!?!. Meteen hadden we door dat het om mijn ouders ging die trouwens nog nooit naar een naturistencamping waren geweest, maar nu niemand van de kinderen nog meeging wilden ze dat wel eens proberen. Dus wij naar de naturistencamping die ietsjes verder gelegen was. Toen we ze daar vonden had mijn moeder het een paar uurtjes ervoor aangedurfd haar kleding uit te doen na 2 dagen en daar stonden we dan de zoon en de kersverse schoondochter. Na een uurtje of 2 reden we terug naar onze camping, maar de zin om ook naturistisch te gaan kamperen was er. Dus de dag nadien ons punttentje opgebroken en ook naar Relax-Nat vertrokken. Toen we daar aankwamen, waren mijn ouders niet op de camping, wij dus alles opgezet en dan naar de douches. Op dat moment kwamen ze net binnengereden met de auto en mijn moeder had ons gezien, toen ze mijn vader zei dat we er waren was die zo verbouwereerd dat hij zelfs zijn eigen caravan voorbij reed en zijn plaatsje niet meer wist. Vanaf toen zijn wij naturist en zijn we al meer dan 30 keer op Relax-nat geweest. Ook komen we verschillende keren per jaar op Flevo-Natuur en dat al sinds 1989. En het bevalt ons hier nog prima."

Geschreven door Familie Ven

Naturistencamping Nederland Flevo Natuur Naturisme 15

Naturistenverhaal 13: "Toegeven aan het naturisme"

Een Verrassende Uitnodiging tot de Sauna

"Mijn eerste naaktervaring begon met de vraag van mijn nieuwe vriendin. We kenden elkaar nu al 4,5 jaar en hadden een LAT-relatie. Ongeveer een jaar nadat we elkaar voor het eerst ontmoetten, stelde ze voor om samen naar de sauna te gaan. In eerste instantie zag ik dat helemaal niet zitten, het leek me niets voor mij. Maar de dag daarop begon ik erover na te denken. Waarom was ik zo stellig dat ik absoluut niet naar de sauna wilde?

Drie Bezwaren Tegen de Sauna

Ik kon drie redenen bedenken waarom ik er moeite mee zou kunnen hebben. Ten eerste, het idee om bloot te zijn onder vreemden was volkomen nieuw voor mij en deed me huiveren. Ten tweede, ik ben geen persoon die graag stilzit. Ik ben actief en kan mezelf moeilijk de rust gunnen om even niets te doen. Ten derde, het klimaat, de hitte, de vochtigheid, de temperatuur - dat sprak me allemaal niet aan. Ik hou van frisse lucht en ben niet van extremen. Maar vooral dat bloot zijn, dat hield me bezig. Was er misschien een manier om te ontdekken hoe dat zou zijn zonder anderen ermee lastig te vallen? En zonder het risico te lopen iemand tegen te komen die ik ken?

Een Solitaire Avontuur in de Natuur

Die zomer ging ik twee weken alleen op pad. Ik bracht een bezoek aan mijn ouders, die altijd de hele zomer in Hongarije van het mooie weer genieten. Ik had mijn kano bij me, de auto vol kampeerspullen, en ging op weg naar Hongarije. Onderweg maakte ik een tussenstop bij een camping in Oostenrijk aan een prachtig stuwmeer in de bergen om daar twee dagen te kanoën.

De Ontdekking in de Natuur - Bloot in de Afgelegen Natuur

De camping was gezellig, en de omgeving was adembenemend. Op een ochtend, nadat ik wat broodjes had gesmeerd en mijn kano had ingepakt, ging ik het water op. Het stuwmeer was langgerekt, omgeven door prachtige bossen en rotspartijen. Het was werkelijk fenomenaal. Op een gegeven moment kwam ik bij een klein riviertje dat in het meer stroomde, eigenlijk meer een beekje. Maar het was diep genoeg om stroomopwaarts te kunnen varen, dus dat deed ik. De omgeving werd steeds mooier, en tegelijkertijd bevond ik me op volkomen afgelegen plekken. Het werd ondieper, en ik kon niet meer peddelen. Maar ik wilde verder, dus besloot ik om door het water te lopen terwijl ik mijn kano met een touw achter me aan sleepte. De kano leek me bijna gewoon te volgen, het kostte me geen kracht, en ik was betoverd door de omgeving. Plotseling dacht ik dat als ik wilde weten hoe het zou zijn om bloot te zijn, gewoon buiten in de natuur, dit misschien wel dé plek zou zijn om dat te proberen.

Een Eerste Stap in de Natuurlijke Naaktheid

Ik sleepte mijn kano aan wal en besloot eerst verder door het water te lopen om te zien of er ergens mensen waren. Er was in ieder geval niemand achter me, want ik bevond me al een tijdje in afgelegen gebied. Toen ik er zeker van was dat niemand last zou hebben van mijn "uitstapje" naar het naturisme, trok ik mijn kleding uit. Mijn hart klopte in mijn keel. Hoewel ik wist dat het onmogelijk was dat iemand me hier zou zien, voelde ik me toch bekeken. Maar dat duurde maar heel even. De zon scheen op mijn blote lichaam, en een heerlijk briesje tussen de bomen door liet me voelen hoe het was om helemaal vrij te zijn, bevrijd van al mijn kleding, terwijl ik door een beekje liep. Geen warme, klamme broek meer, gewoon ik en ik alleen. Ik voelde me echt geweldig. Ik ben daar wel een uur of twee gebleven, gewoon genieten van de natuur om me heen, het kabbelende water, de vogels, alles. Ik heb zelfs wat foto's gemaakt. Mijn zwarte broek hing aan een tak in een boom boven mijn kano. Uiteindelijk kwam het moment dat ik weer verder moest. Ik wilde nog een stuk kanoën. Met enige tegenzin trok ik mijn kleding weer aan, maar nu wist ik wel: "Dit vind ik fijn." Nu wilde ik graag een stap verder gaan en ontdekken of dit gevoel ook nog steeds fijn zou zijn als ik mezelf onder de mensen zou begeven die dit ook fijn vinden.

Een Gewaagd Plan en een Verrassing voor de Vriendin

En zo ontstond er een plan. Mijn ouders wonen vrij dicht bij het Balatonmeer in Hongarije, op slechts een half uurtje rijden. Die avond na mijn heerlijke naakte ervaring had ik stiekem gekeken of er misschien een naturistencamping aan het meer was. En jawel! Op 25 kilometer varen vanaf het punt waar ik het water in wilde, was er een naturistencamping. Ik wist zeker dat ik daarheen wilde gaan.

Een Onvergetelijk Aankomst op de Naturistencamping

Mijn ouders brachten me met mijn kano naar het plaatsje "Siofok". Ik had hun verteld dat ik een paar nachtjes naar "een" camping zou gaan aan de overkant van het meer. Ze wisten dus van niets. Ik had mijn complete kampeeruitrusting in mijn kano en vertrok. Het was bloedheet, er stond geen zuchtje wind, en 25 kilometer was best ver. Maar na ongeveer vijf uur varen was ik heel dichtbij de bewuste camping. Ik hoefde alleen nog maar om die pier heen te varen, en dan zou ik er zijn. Toen ik om de pier voer, begon mijn hart sneller te kloppen. Dit vond ik erg spannend. De eerste blikken die ik zag, vertelden me gelijk dat ik op de juiste plek was. Ik herkende het typische campingtafereel, met als enige verschil dat iedereen naakt was. Terwijl ik nog in mijn kano zat, trok ik mijn zwembroek uit. Vervolgens peddelde ik naar de oever van het meer en sleepte mijn kano aan wal. Ik zette wieltjes onder mijn kano en liep vervolgens met mijn kano in de hand, naakt tussen de vrolijke vakantiedrukte. Ik voelde me vreemd... Maar na slechts twee minuten besefte ik dat ik de enige op de hele camping was die zich vreemd voelde. En zodra ik dat besefte, verdween dat vreemde gevoel en voelde ik me heerlijk. Het was net als in het beekje bij het stuwmeer.

Een Warm Welkom in de Naturistengemeenschap

Ik checkte in bij de receptie, zette mijn tent op en ging zwemmen in het meer. Ik zat te zonnen op het strandje tussen allemaal andere naakte mensen, ging daarna heerlijk douchen en liep weer spiernaakt terug naar mijn tent. Eenmaal daar vond ik het tijd voor een drankje en genoot ik van een lekkere borrel op het stoeltje voor mijn tent. Mijn buren maakten kennis en een dame die naast me stond, dronk haar wijntje bij mij voor de tent op. Wat een gezelligheid en wat een heerlijk gevoel van vrijheid. 's Nachts liep ik zelfs naar het toiletgebouw en kwam ik verschillende andere naakte mensen tegen. Iedereen was naakt. Ik heb daar echt een geweldige tijd gehad, en op de terugweg naar huis vertelde ik mijn vriendin (die ook van niets wist) over mijn avontuur. Bloot zijn is niet eng, niet raar, nee, bloot zijn is heerlijk en voelt gewoon echt heel fijn.

Samen Op Vakantie als Naturisten

Sinds twee jaar gaan mijn vriendin en ik écht samen op vakantie. Dat was tot nu toe niet gebeurd vanwege de kinderen uit onze samengestelde relatie. Onze eerste naturistencamping was Flevo-Natuur, waar we een heerlijk weekend hadden en daardoor verlangden naar meer. Dus nu gaan we er samen helemaal voor! We gaan alleen nog maar naar naturistencampings en genieten van elke seconde. Kroatië is onze absolute favoriet. Meestal proberen we eerst een paar dagen op één camping en vervolgens gaan we langer naar een camping die we echt heel mooi vinden. Maar het naturisme zit nu in ons hart, en ik denk nog altijd met een warm gevoel terug aan die eerste keer in dat beekje in Oostenrijk..."

Geschreven door Jeroen.

Naturistenverhaal 14: "Ongeplande blote billen camping in Joegoslavië"

"Ik was ongeveer denk een jaar of 6/7 toen ik met mijn ouders en zus op vakantie ging naar Joegoslavië toe. We waren best lang aan het rijden en waren het helemaal zat het rijden, want we kwamen steeds alleen een naturistencamping tegen in Joegoslavië en dat durfden we echt niet. Op naar de volgende camping dus, maar dat was weer een naaktcamping. Toen was mijn vader het zat en zei ik rij nog naar een camping en ook al is dit ook een blote billen camping, ik ga geen stap meer rijden, we gaan er staan. En ja hoor, het was dus ook een blote billen camping. Wij overstuur, maar nee mijn vader bleef erbij en we gaan er staan. Het was echt heel vreemd, vooral als een Duitser in zijn blootje komt helpen om de voortent op te bouwen, zonder dat we dat wisten. We wisten niet waar we moesten kijken en met de uren die volgden was het zelfs vreemd dat je met iets aan zat en ging er langzaam toch iets uit, tot de dagen er na alles. Wat hebben toen genoten, we zijn zelfs een paar jaar erna teruggegaan. Daar naar toe en nu kampeer ik zelfs met mijn vriend en dochtertje op Flevo-Natuur al 2.5 jaar En hebben sinds dit jaar zelfs een chalet gekocht op Flevo-Natuur. Wij willen niet meer anders en zeker niet meer weg op de blote billen camping."

Geschreven door Patricia, Arjo en Nina.

Naturistenverhaal 15: "Als klein kind op het naaktstrand"

"Ik schrijf zomer 1977 - 14jaar. Rivera camping schuin tegenover jawel de Flevo hof, wie is er niet geweest op schoolreisje. Maar goed ik stond met mijn ouders op vak GG en liep vis de dijk het strand op bij de jachthaven. Mooi strand (textiel), maar na 4 jaar had ik het wel gezien. Ik ging aan de wandel via het fietspad richting Flevohof. Het bestaan van het ellerstrand wist ik niet, maar ik hoorde gillende kinderen in het water. Natuurlijk ging ik kijken en schrok mij kapot . Ja wist ik veel, allemaal blote mensen daar. Sta in sportbroek te kijken, na ongeveer 10 minuten klinkt er een stem: ‘Marcel je ouders weten vast niet dat je hier bent’. Dat was dus de over buurman van vak GG. Hij zei ga maar naar mijn vrouw, de meiden zitten in het water, ik loop wel naar je vader om te zeggen dat je bij ons bent. Strompel, strompel loop ik naar de aangewezen plek begint de buuv te lachen en zegt dat ik zelf mocht uitmaken dat ik mijn broek uit deed. Nou duurde 30 minuten en denk nog aan juli 1977. Nog nooit zo bruin geweest."

Geschreven door Marcel

Naturistencamping Nederland Flevo Natuur Naturisme 47

Naturistenverhaal 16: "Klussen op een bloedhete dag bij een blootcamping"

Een Onverwacht Avontuur op de Veluwe

"In 1990, of misschien een jaar later, werd de verteller, die opgroeide op het platteland in Salland en werkte voor een agrarische bedrijfsverzorging, uitgeleend aan een dakdekkersbedrijf op de Veluwe. Ze werden uitgezonden om te werken aan een zwembad bij een camping in de Flevopolder. Bij aankomst op de camping ontdekten ze dat het een naturistenterrein was, waar iedereen naakt was. Dit was een totaal onverwachte ervaring voor hen.

Kennismaken met Naturisme

Hoewel de dakdekkers in eerste instantie terughoudend waren, werden ze vriendelijk ontvangen door de mensen op het terrein. Ze kregen uitnodigingen om te zwemmen en een biertje te drinken, met als enige voorwaarde dat ze naakt zouden zijn in het zwembad. Na een paar dagen, en na wat wennen aan het idee, besloten ze mee te doen en sprongen ze naakt in het buitenbad.

Een Langdurige Affiniteit met Naturisme

Dit was het begin van de affiniteit van de verteller met naturisme, die nu al meer dan dertig jaar duurt. Hij heeft vrienden gemaakt, vakanties doorgebracht, en zijn kinderen de principes van naturisme bijgebracht. Hoewel hij in discussies is verwikkeld over het verschil tussen nudisme en naturisme, beschouwt hij zichzelf als een "functioneel blootloper." Bloot zijn is voor hem gewoon en natuurlijk, en hij gelooft in de principes van "bloot gewoon" en "puur natuur."

Een Nieuwe Start op Vijftig

Nu, in het jaar dat hij vijftig wordt, besloot de verteller opnieuw om een vrouw mee te nemen op vakantie naar een naturistencamping, net zoals hij in 2000 deed. Hoewel het geen relatie werd, heeft de vrouw al wel haar volgende vakantie op een naturistencamping geboekt.

Bloot Gewoon Blijft Beladen

De verteller benadrukt dat het onderwerp naturisme nog steeds beladen is in de samenleving. Mensen maken er vaak lacherige opmerkingen over. Hij erkent echter dat hijzelf ook terughoudend is om zijn persoonlijke verhaal te delen.

Een Levenslange Toewijding aan Naturisme

Al met al beschrijft het verhaal de levenslange toewijding van de verteller aan naturisme en zijn overtuiging dat "bloot gewoon" is en dat naturisme een kwestie is van gewoon doen en dan nooit meer anders willen."

Geschreven door Gerland.

Naturistenverhaal 17: "Alles verbrand, maar een prachtige ervaring"

"Het was het jaar 1971. We kenden elkaar ruim een half jaar en gingen als 18 jarigen op tienertoer heel Nederland door. Uiteraard brachten we ook een bezoek aan Texel waar mijn vriend in zijn kinderjaren elk jaar op vakantie kwam. Dat eilandgevoel moest ik ook meemaken. Tja en daar was ook een naaktstrand. Met grote FKK borden was een deel van het strand afgebakend. Zouden we hier gebruik van maken? We waren allebei nog nooit op een naaktstrand geweest…. En ik was eerlijk gezegd redelijk preuts opgevoed. Schuchter hebben we ons uitgekleed en hebben lekker in de zon gelegen en met wat verbazing gekeken naar de mensen om ons heen en de al of niet geklede wandelaars. Wat een ervaring. Het was prachtig weer en uiteraard zijn mijn billen en borsten flink verbrand, want zonnebrand crème werd er toen niet gebruikt. Na het strand gingen we naar een sauna (ook voor het eerst) en een hele vriendelijke meneer legde ons de regels uit. Het was een piepkleine sauna met ter afkoeling alleen een grote ijskoude waterton. Wat mij het meest bevreemdde was een grote ruimte met allemaal ligstoelen waar zo’n 6/8 mannen lagen te ronken. Dat deed je toch niet na zo’n sauna ervaring dacht ik toen. Nu weet ik wel beter en ga vaak ook even liggen rusten en relaxen na een saunaronde. Het is namelijk niet bij dat ene strandbezoek en de eerste sauna gebleven. We trekken nog elk jaar met de tent eropuit naar de prachtigste naturistencampings in Nederland en buitenland. En uiteraard zijn wij ook regelmatig op Flevo-Natuur te vinden."

Geschreven door Ivonne.

Naturistenverhaal 18: "Bloot is voor ons blootgewoon"

"Het gaat niet om winnen of verliezen maar om de vrijheid, geluk en liefde. Wij zijn Hans en Hannie en in 2010 kwamen we elkaar tegen, beide net gescheiden. Dus zware tijden. Ik weet werkelijk niet meer hoe het genot van bloot zijn bij ons ontstond. Maar: Onze eerste echte ervaring was wel op Flevo-Natuur. Met een ouwe tent op een plaats zonder stroom enz. zetten we onze tent op. Toeval of niet, maar dat jaar vierden we met vaste gasten het begin van de zomer, doken met zijn allen om 00.00 uur het zwembad in, genoten we door vrijwilligers mogelijk gemaakt van bier en lekkere hapjes. Tja die vrijheid maakte ons gelukkig Bloot was voor ons gelijk blootgewoon.

  • Zonder kleren ben je je zelf.
  • Geen voor oordelen
  • Geen merk kleur geaardheid voorkeur of wat dan ook.

Door deze ervaring ondanks Covid-19 een heerlijk vakantie gehad in op een boeren bloot camping in Tsjechië. Laten we bloot gelukkig zijn."

Geschreven door Hans en Hannie.

Naturistencamping Nederland Flevo Natuur Naturisme 6

Naturistenverhaal 19: "Wat is een sauna eigenlijk?"

Een Nieuwe Ervaring - 1995

"Rond 1995 won ik een voucher voor 2 personen om een verwendag te beleven met thermaalbaden en meer. Ik was toen ongeveer 40 jaar oud. Ik besloot mijn hartsvriendin uit te nodigen om mee te gaan. We keken uit naar deze "verwendag," iets totaal nieuws voor ons.

Een Conservatieve Opvoeding

Beiden groeiden we op in grote gezinnen, waar conservatisme en streng christelijk geloof de norm waren. Het woord 'bloot' was al taboe, laat staan openlijk praten over ons lichaam of seksualiteit. Televisie en uitgaan waren verboden; we waren opgevoed met de waarden van gehoorzaamheid en respect.

De Onbekende Sauna

Op de verwendag gingen we naar Rijswijk, gewapend met degelijke badpakken. Bij aankomst bleek de bestemming een sauna te zijn, iets wat we totaal niet kenden. Met gegiechel kregen we instructies over het gebruik van de lockers en werden we uitgenodigd voor koffie en een rondleiding.

De Eerste Kennismaking met Naturisme

De rondleiding begon, en onder onze badjassen droegen we onze badpakken. Maar toen de deuren naar de saunaruimtes opengingen, zagen we tot onze verbazing naakte mensen, zowel mannen als vrouwen. Mijn vriendin schrok en wilde meteen weg. Ze vroeg waar ik haar mee naartoe had genomen. Ik was iets moediger en haalde haar weer terug, kalmerend zeggend dat we nog steeds kleren aanhadden en altijd konden vertrekken na de rondleiding.

De Twijfels en Uiteindelijke Keuze

Na de uitleg over de faciliteiten en een rondleiding, brachten we bijna een half uur door in de kleedkamer, discussiërend of we wel of niet zouden blijven. Ik wilde de voucher niet verspillen en merkte op dat iedereen het leek te accepteren en dat niemand leek te gluren. We besloten het te proberen, zij het met enige aarzeling.

Een Ongelooflijke Ontdekking

Ongelofelijk genoeg verdween al onze twijfel binnen ongeveer 20 minuten. We begonnen te genieten van de ervaring. Vanaf dat moment gingen we maandelijks naar de sauna tot 2008, toen mijn vriendin trouwde en naar Groningen verhuisde. We vonden het geweldig; het voelde bevrijdend en ontspannend.

Onze Eerste Keer op een Naturistencamping

In 2010 verloor een andere vriendin van ons het leven. Haar man kocht een caravan en stond het seizoen op een prachtige, rustige naturistencamping in het groen. Toen we zeiden dat we ook een keer zouden langskomen, onthulde hij dat het een naturistencamping was. Mijn man en ik hadden er geen problemen mee. Hij verwees naar zijn vader die in de jaren vijftig en zestig al naakt in de zee zwom, ondanks het schandaal dat dit veroorzaakte. Hij merkte op dat we naakt geboren worden en dat kleding vooral te maken heeft met ons klimaat en menselijke conventies.

Verslaafd aan Naturisme

We bezochten de naturistencamping en werden meteen verliefd op de levensstijl. Sindsdien zijn we eraan verslaafd. Gelukkig hebben we achter ons huis een grote, beschutte tuin, dus zodra het kan, gaan onze kleren uit."

Geschreven door Mar.

Naturistenverhaal 20: "Accepteer en respecteer je lichaam"

"Als je mij vraagt hoe was me eerste keer bloot, is mijn antwoord op deze vraag eigenlijk heel makkelijk. Het ging eigenlijk heel natuurlijk. Het was niet op Flevo-Natuur, maar het was op naturistenstrand Bussloo, een geweldige bevrijdende ervaring. Het voelde ook helemaal niet raar, misschien klinkt het raar, maar door bloot te zijn leer ik me lichaam beter accepteren. Wat voor mij niet altijd vanzelfsprekend was door de vele operaties die ik heb gehad, ging ik mezelf opsluiten in kleding en bloot zijn was een soort van schaamte, maar door het te doen leerde ik steeds beter omgaan en me lichaam te accepteren. Door bloot te zijn besef ik des te meer dat het niet uitmaakt hoe je er uitziet, maar dat je er mag zijn zoals je / ik ben en juist niet jezelf moet gaan opsluiten in kleding. Schrijvende van dit verhaal besef ik maar al te goed dat dit voor iedereen anders is, maar door bloot te zijn leer je omgaan met je lichaam en accepteer je makkelijker je lichaam. Wat ik mee wil geven is ook, weet dat ieder mens uniek is en dat het echt niet uitmaakt als je een maatje meer hebt. Hoe vaker je bloot bent, des te meer respect en acceptatie er is voor je eigen lichaam. Zo heeft het mij ontzettend geholpen om me lichaam te accepteren en vooral respecteren. Eigenlijk door bloot te zijn besef ik des te meer dat naturisme mijn leefstijl is, wie ik ben en wil zijn, de ultieme manier van leven voor mij. Dit is mijn eerst keer bloot, een zeer bevrijdende en fantastische ervaring."

Geschreven door Wilco

Naturistenverhaal 21: "Achteraf blij dat ik er niet onderuit ben gekomen"

"We hadden een hotelweekend geboekt en er zou een naaktsauna bij zijn. Dagen niet geslapen, want ja zaterdag ging het gebeuren. Voor de zekerheid wel badkleding meegenomen en aan gedaan. Komen we in het sauna gedeelte. Krijsende de kinderen en iedereen had kleding aan. Hier baalde ik toen verschrikkelijk van had me er op ingesteld en dan dit. We hebben zelfs nog een klacht ingediend zo boos/ teleurgesteld was ik. Toen we thuis waren heb ik op Vakantie Veilingen gekeken en daar stond een sauna dag in. Ik stoer een bod van 6 euro doen, o jee ik won ook nog. Maar goed er ging is een maand over heen zegt m’n man we hadden ook nog zo’n sauna bon toch. Oja zei ik maar ff zo geen zin in. Maar goed toch maar gereserveerd. Nou daar gingen we op een vrijdag morgen vergeet het nooit weer, we moesten ons uitkleden in een gemeenschappelijke ruimte. Ik zei nog nou dat ze geen kleedhokjes hebben. Waarop m’n man zei , straks heb je ook niks aan hè binnen. Oja dat is ook zo. Nou even heel diep ademhalen daar gaan we. Nou wel geteld nog geen minuut heb ik me denk ik ongemakkelijk gevoeld. Heerlijk puur genieten niet die kleffe badkleding. Er is een wereld voor me open gegaan. Deze zomer zijn we voor het eerst naar een naaktstrand geweest en dit is zeker niet de laatste keer. Ik ben om."

Geschreven door Anoniem.

Naturistencamping Nederland Flevo Natuur Naturisme 1
Naturistencamping Nederland Flevo Natuur 36

Kan ik je ergens mee helpen?